Zlato překonává historická maxima. Nepodlehněte emocím

Drahé kovy, jako je zlato či stříbro, neztrácejí v běhu času svou hodnotu. Jsou uchovatelem hodnoty i v době krizí. Do drahých kovů proto dnes investuje řada lidí. Jak ale řídit tuto investici, aby dávala smysl? Kdy nakupovat a kdy prodávat? Nad tím se v komentáři zamýšlí investor Vladimír Brůna a přidává i vlastní zkušenost.

Americká centrální banka (Fed) snížila svou klíčovou sazbu o neobvykle vysoký půlprocentní bod na pásmo 4,75 až 5 procent. Fed zastává názor, že inflace v USA je pod kontrolou. To vedlo k růstu cen drahých kovů, protože investoři se nahrnuli do takzvaných bezpečných aktiv. Zlato posílilo nad 2 600 dolarů za unci, zatímco stříbro se dostalo nad 31 dolarů za unci.

Toto snížení sazeb, první od března 2020, signalizuje posun k uvolněnější měnové politice. Nižší úrokové sazby obvykle zvyšují přitažlivost investic, které nenesou průběžný výnos. To je typicky zlato a stříbro. Lidé věří, že drahé kovy ochrání jejich úspory. Při vysokých úrokových sazbách dávají investoři naopak přednost úročeným investicím, které nesou pravidelný výnos, tedy například akciím a dluhopisům.
 

Ceny na historických maximech

Vzhledem k tomu, že Fed naznačuje možné další snížení sazeb, někteří analytici tvrdí, že na zlatě a stříbře může začít býčí trh a cena dále růst. Meziroční nárůst ceny zlata v roce 2024 činí více než 25 procent. Od roku 2020 vzrostla jeho cena zhruba o dvě třetiny. Lidé se mě ptají, zda je teď doba zlato koupit, nebo naopak prodat.

Já se snažím nepodléhat emocím. Je mi jedno, zda unce zlata stála loni 45 tisíc, teď stojí 60 tisíc a bude stát třeba 80 tisíc korun. Chci mít zlato ve svém portfoliu a osobně proto držím okolo 10 % investic ve zlatě. Pro běžného občana je to ale až dost, doporučuju méně.

Za mě je zlato teď na takových hodnotách, že klidně může znovu nastat, že třeba 7 až 10 let už tak vysoko nebude a cena půjde dolů.

Jsem příznivec zlata, ale ještě větší váhu přikládám stříbru. Jsem ale opatrný, vyhýbám se jakýmkoliv spekulacím a beru je jako doplněk portfolia. Neposuzuju přitom jednotlivé investice v portfoliu, ale posuzuju své portfolio jako celek a vím, proč mám drahé kovy v portfoliu. Taková je má strategie.
 

Úloha drahých kovů v portfoliu

Ne pro každého jsou však drahé kovy vhodnou investicí. Navíc jejich cena velmi kolísá, mnohem více než třeba u stavebních pozemků nebo bytů. Drahé kovy nenesou průběžný výnos, navíc jsou s nimi spojeny náklady na skladování. Pro někoho také není vhodný rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, která u českých prodejců činí 7 až 12 procent ceny.

Na rozdíl třeba od nemovitosti je to ale investice dostupná široké veřejnosti, rozumný slitek o velikosti 1 oz (jedna trojská unce má hmotnost 31,103 g) pořídíte okolo 60 tisíc korun. Navíc, pokud se rozhodnete slitek prodat, dostanete za něj u svého prodejce velmi rychle zaplaceno, ale to je vykoupeno tím, že tratíte rozdíl mezi prodejní a výkupní cenou.

Na druhou stranu, drahé kovy uložíte do trezoru a pak s nimi nejsou starosti. Na rozdíl od nájemníků vám nevolají, že je vyplavil soused nebo že protéká záchod. Někomu vyhovuje i to, že jsou anonymní investicí a nemají registr. Zažil jsem ale několik případů, kdy si lidé koupili zlatý nebo stříbrný slitek, někam ho uložili a nemohli si vzpomenout, kam.

Časy se mění

Můj kamarád má období, kdy úspěšně prodal svou firmu. Soustředí se na sebe, na své zdraví a malou dceru, která brzo nastoupí do školy. Zjistil, že mu nájemní byty v Praze nedělají radost, protože mu vynesou čtyři procenta ročně. Měl problém s nájemníky, správcovská firma tunelovala SVJ a co nájemníci zaplatili za 3 až 5 let na nájmu, tak jenom pokrylo náklady na opravy.

 
 
 

Pro takového člověka dává zlato smysl. Před dvěma lety nakupoval lehce přes 40 tisíc za unci a v porovnání s nájemními byty má teď čistou hlavu. V nějakém čase ale zisky ze zlata vybere a investuje je znovu do nájemních nemovitostí, i když třeba do jiného typu nebo do realitního fondu.

Jak tedy investovat? Neexistuje univerzální rada, každý člověk je jiný. Je potřeba mít investiční strategii a tu držet. Nepouštět se do bezhlavých impulsivních nákupů ani prodejů. A vyplatí se držet stejný poměr mezi jednotlivými druhy investic podle své investiční strategie.

 
Autor: 

Zdroj: https://www.idnes.cz/finance/investovani/zlato-stribro-drahe-kovy-investice-portfolio.A240928_080049_inv_sov

30 denní pohyb ceny zlata USD/oz

60 denní pohyb ceny zlata USD/oz

6 měsíční pohyb ceny zlata USD/oz

Roční pohyb ceny zlata USD/oz